Pudding Guy и frequent flyer програмите

 
Frequent Flyer или програмите за лоялни клиенти на различните авиокомпании като цяло не са много разпространени в България, а са почти издигнати в култ в Америка. Грубо казано със всеки един полет със дадена авиокомпания събираш точки, които се наричат мили. После можеш да използваш събраните точки за полети, за ъпгрейди в бизнес класа, за безмитния магазин във въздуха, много авиокомпании си имат и собствени онлайн молове. Мили могат да се събират и по всевъзможни начини: чрез коли под наем, хотели, брандирани кредитни карти, че дори и ревюта в Trip Advisor. Въведени са от American Airlines преди доста години, като начин да се накарат клиентите да летят само с тях – тогава цените са били регулирани и общо взето само с такива пинизи е било възможно да привлечеш даден клиент да избере твоята авиокомпания пред другата. Във България най-близкото, което напомня подобна програма са точките които се събират в OMV, Shell и Billa.

Няма да разисквам много детайлите на различните програми на различните авиокомпании, и за това си има много конкретна причина за която ще стане дума малко по-надолу. Искам да разкажа няколко, поне за мен, безкрайно любопитни истории показващи докъде може да стигне човек с изобретателност, решителност и бързи действия. Най-култовата е историята на Pudding Guy.
 

Кой е Pudding Guy?

Дейвид Филипс е нормален инженер(все едно има нормални), който един хубав майски ден обикаля кварталният супермаркет с количката си. Забелязва промоция на продукти Health Choice – за всеки 10 изпратени баркода се печелят 500 мили. Ако са изпратени преди 1 юни – 1000 мили. За да поставя нещата в перспектива ще отбележа, че по това време за да закупиш двупосочен билет от САЩ до Европа с мили ще са необходими около 40 000. Нашият човек прави бърза сметка в главата си и усеща, че в промоцията може би има нещо. Най-евтиното, което намира в магазина е супа на цена от 90 цента на консерва. Пълни цялата си количка и решава да посети складовете на едро за още.

В първият склад вижда малки порцийки пудинг, или както му викаме на български – кремче. Всяка от тях има отделен баркод и струва 25 цента. Джакпот. Филипс изкупува всичкият пудинг от склада, взима адресите на всички останали складове в околността и обира и тях. Пълни гаража до горе, но не се спира до тук. Поръчва в първият склад да му доставят още и няколко дена по-късно го чакат 60 щайги пудинг с неговото име. Общият брой: 12 150 кутийки, за малко повече от $3000.

Сега обаче се появява логистичен проблем. Месецът изтича, а той и жена му нямат физическата възможност да отлепят баркодовете от всички кутийки. За това Филипс дарява почти всичките на кухни за бедни – единственото му условие е доброволците в кухните да отлепят баркодовете и да му ги пазят. В крайна сметка плана сработва – всички баркодове са отлепени и изпратени по пощата на време. Остава чакането.

Няма никаква гаранция дали плана е сработил, условията на промоцията казват, че всички продукти са валидни, но не се знае дали няма да се заядат за някоя техническа подробност. Крайният срок за получаване на милите отминава, а нито вест, нито кост от компанията. Докато в един красив момент у дома му започват да идват големи кашони с ваучери за по 500 мили всеки. Обща сума: 1 253 000 мили. Споменах че един двупосочен билет до Европа струва 40 000 мили, т.е. нашият герой има достатъчно за 30 двупосочни полета, като ще плати за всеки един от тях малко под $100. Не е зле за презокеански полет, нали? Но това не е всичко – дарението му се приспада от данъците, от където печели $800, т.е. сумата на полет пада на $75.

Източник със снимки: http://www.flyertalk.com/pudding.htm
 

Още примери

Докато гореспоменатият пич е знаменосеца, така да се каже, на ловците на мили, то светът прелива от всякакви по вид схеми в повечето случаи експлоатиращи не дотам обмислена промоция на авиокомпаниите. Такъв е случаят и със кратките полети между Chiang Mai и Chiang Rai в Тайланд, дистанцията между градовете е едва 80 мили. Стийв Белкин е привикан от властите да отговаря защо е наел 20 тайландски инвалида да летят за него между двата града всеки ден нон стоп в продължение на седмици. Дребна подробност е че и двата града са в сърцето на един от най-известните райони за контрабанда на хероин, за това притеснението на полицията е разбираемо. На Белкин му се налага да им покаже сметките си – с цена от $8 на полет събира милиони мили от фермерите, които работят за него, които после записва в програмата на Air Canada. Пуснат е да си върви, като един от полицаите се шегува да му запише поне един фермер на негово име, защото му е омръзнало да пътува в икономична класа.

Доста по-банална, но пък безкрайно изчистена е историята със американският монетен двор, която продължаваше с години, но бе прекратена наскоро. Правителството се опитва да вкара колкото се може повече монети в обръщение, за това монетният двор предлага поръчка на монети онлайн с безплатна доставка. Масово кредитните карти в Америка носят по една миля на похарчен с картата долар. Е, поръчваш няколко хиляди долара в монети, получаваш ги, получаваш си милите и…отиваш в местният клон на банката да депозираш монетите в сметката си. Чисто, ясно, точно.

Източник: http://www.executivetravelmagazine.com/articles/obsessed-with-frequent-flier-miles
 

Flyertalk.com – там където ненормалниците се събират.

Всички тия истории тръгват от форумите на Flyertalk.com, където аудиторията е много специфична. Хората там са се специализирали във това да печелят мили евтино и да ги харчат още по-евтино. Така, когато в един момент има евтин полет, който дава доста мили го взимаш. В последващ момент пък има промоция за купуване на билети с мили пак се възползваш. Така наслагваш 2 промоции една след друга и спестяванията могат да са умопомрачителни. Ще направя отделно конкретно ревю на сайта може би, но само ще каже че при моите пътувания няма друг сайт, който да ми е спестил такова колосално количество пари. Въпреки, че популацията са предимно често пътуващи американски бизнесмени, дори за европейски студенти ползата е невероятна. 5 звезден хотел в Пекин за 30 долара, вместо 250? 5 звезден хотел в Бали за 10 долара вместо 200? Няма да ви казвам с какъв траурен жест си отмених хотела в Бали след като пътуването до там пропадна, пишеше ми в резервацията “amount: $80, original $1600”. Полет Европа-Китай за под 100 евро? Там е мястото, но не си мислете, че всичката тази информация е лесно достъпна. Много от тези оферти изтичат за часове…абе ще пиша друг път по-подробно за сайта.
 

Приложение за българи

За съжаление европейските frequent flyer програми, са доста скопени, особено ако се лети по най-евтините билети. Това е и причината да не навлизам в момента в детайли за Miles&More на Lufthansa, Flying Blue на Air France/KLM и т.н. Но пък при дълги полети се натрупват стабилно количество точки. За пример – 2 полета до Австралия с компания Etihad ми докараха достатъчно мили за билет до Тайланд. Много от програмите имат и семейни опции, т.е. ако летите заедно да натрупвате точките си в един акаунт. Вариациите са безброй, а и в последните години авиокомпаниите се стараят все повече и повече да убиват привлекателността на програмите си. Достатъчно е да се спомене, че билетите купени с точки са без такси…а таксите в днешно време могат да надвишат няколко пъти цената на базовата тарифа. Тема на друг разговор.

Та, ако нищо не сте разбрали от бръщолевенето ми ето го в 2 изречения: преди полет се регистрирайте във програмата за лоялни клиенти на авиокомпанията, с която ще летите. Задължително за дълъг полет, много препоръчително за кратък. Абсолютно безплатно е, а ако не друго ще си имате приятна пластмасова карта с логото на компанията за сувенир.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

4 thoughts on “Pudding Guy и frequent flyer програмите

  1. Едно бързо въпросче: След регистрация в програмата мога ли да си начисля милите от минали полети в съответната компания. Пример: Регистрирам се днес, а съм летял преди една седмица/месец/година? Някой ми беше подхвърлил, че можело, ама не съм се интересувал как е.

    1. Зависи от компания до компания. В общият случай – не може. Т.е. членството и милите започват да текат от момента, в който си се регистрирал.

      Ако си забравил да въведеш някой полет в повечето случаи може със задна дата да си поискаш милите, НО преди полета е трябвало да бъдеш член.

    2. Само някои компании позволяват това, примерно Бритиш Еъруейс, до 3 месеца преди регистрацията. Така че виж на сайта на компанията. Ако е за дълъг полет си струва да проучиш.

  2. Страхотно! Тоя пич с пудингите ме утрепа!
    А ти “Up in the air” с Джордж Клуни да си гледал? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *