Евтини самолетни билети – що е то?

Евтини самолетни билети. Надписа съм го виждал от сайтове до рекламни табели някъде из софийските кръстовища. Предполагам е заложено в човешката психология думата “евтин” преди даден продукт или услуга да е най-лесния и, ще ме извинявате за тавтологията, евтин маркетинг. Едно е дини и пъпеши, друго е евтини дини и евтини пъпеши.

Но няма да си говорим за евтини дини днес, ще си говорим за цялостния механизъм на ценообразуването и защо “евтини самолетни билети” по рекламите е по-точно да се обозначат като “цени на самолетни билети горе-долу като навсякъде, а ако знаете какво и как да търсите онлайн почти сигурно ще ви излезне по-евтино и по-подходящо“. Това второто май не се вмества във рекламните карета на агентите, сигурен съм че само по тази причина липсва.

Тъй като съм още нов и се старая да стигна до максимално широка аудитория, ето кратко резюме специално за тези, които повече от 2 параграфа не четат. Аргументацията за тези точки ще дойде с времето, ще се постарая да няма нито един съвет, който да остане необяснен от моята камбанария. Тъй:

  • Полети до Европа: купувайте само и единствено онлайн от големите световни онлайн агенти: orbitz.com, expedia(.com, .de), kayak.com(те не са точно агент, но за целта на опростяването тук ги споменавам като такъв), travelocity.com или сайтът на авиокомпанията.
  • Сложни полети и далечни такива: купувайте онлайн, ако имате самочувствието че знаете какво вършите, което със сигурност ще дойде ако четете този блог систематично и редовно. И офлайн, ако имате много много доверен агент. Разбирайте такъв агент, на който му имате личният мобилен телефон, семеен приятел е или в най-лошият случай препоръчан от човек с поне 5-6 сложни трансконтинентални полета. Представете си че търсите личен монтьор за любимата си кола, горе-долу такова доверие трябва да е заслужил и агента. Не бихте влезнали в първият сервиз, който ви попадне под око, нали? Недейте да влизате и в първата агенция тогава.
  • Българските полу-онлайн полу-офлайн агенти (esky.bg, posoka.com и т.н.) със уебсайт и кол център нямат място в тази екосистема. Може да ги ползвате за търсачката им, но дотам.

След резюмето за нетърпеливи минаваме към теорията. Цените на самолетните билети, барабар със всичките им такси, рестрикции и чудесии се зареждат от авиокомпаниите в т.нар. GDS или Global Distribution Systems. Най-известните са Amadeus, Galileo, Worldspan, Sabre и други. Тези бази данни управляват всичките тарифи, класове за резервиране, свободни места и свободни дати. Като отидете при предпочитаният си агент, той търси в базата, вади цената от там, слага си комисионна и ви издава билета. Същото правят и онлайн агентите при изкарването на резултати в сайта им, но спестяват част от комисионната. Звучи много просто, а всъщност хич не е, единственото което може да се каже на този етап, е че крайната цена на даден билет зависи само и единствено от комисионната. Има и изключения от това правило, но тях ще ги оставя за някой от постовете, в които ще се заровя още по-технически в детайлите.

Малко история. Подобна система(без обаче крайният клиент да плаща такси) е работила добре на времето за всички участници в хранителната верига. За авиокомпаниите – плащали са процент на агентите, като са получавали широка мрежа за достъп до клиентите без допълнителни инвестиции в резервационни центрове. За агентите – добър бизнес, който плаща добре. За клиентите – всичките взаимоотношения агент-авиокомпания са били невидими за тях и по никакъв начин не са се отразявали на цената. Идва обаче ерата на интернет и авиокомпаниите лека полека почват да дават на заден. Превозвачите се мусят и не виждат защо трябва да плащат доста стабилен процент от приходите си на агенти, при положение, че уебсайта може да им свърши подобна работа. Постепенно намаляват процента, въвеждат таван на заплащането или пък директно спират продажбите си през определени агенти. Най-шумна е битката на гиганта American Airlines със дзверовете Expedia и Orbitz, след като не успяха да се договорят точно за тези проценти, битка която мисля не е приключила и в момента.

Много обичам да се отплесвам. Та, авиокомпаниите намаляват комисионните за агентите, от там агентите, и особено тези които оперират офлайн и не разполагат с големи обеми продажби, са принудени за да оцелеят да слагат разни допълни екстри към билетите, обозначени с доста словесни еквилибристики като “Такса издаване”, “Такса резервиране”, “Такса обслужване” и т.н. За да си дойдем на думата, това са таксите, които правят разликата в цените от една агенция до друга в днешно време. И ако едната агенция събира 20 евро, а друга 22 евро, сами се сещате, че кой знае каква разлика няма, откъдето идва и цялостното безсмислие дадена агенция да ви предлага “евтини самолетни билети”, защото въобще не казва евтини спрямо какво. Спрямо агенцията в съседната врата? Спрямо офиса на авиокомпанията? Никой не ти казва. Не смеят да сложат “най-евтините самолетни билети” защото предполагам би било подсъдно. Агенциите просто са човекът по средата, и докато преди техните комисионни са идвали от авиокомпаниите, сега идват от вас, следователно в болшинството случаи се избира тази агенция, която слага най-малки комисионни, т.е. гореспоменатите orbitz, expedia и travelocity. Стана ли по-ясно или кашата е пълна? :)

Това което може да направи разликата, обаче, е не намирането на най-евтиният билет, а най-подходящият. Също ще е тема на друг пост, но само кратък пример: днес се прибирам към България с полет от Амстердам с прекачване във Виена. Кацам във Виена по обяд, излитам към София вечер – т.е. имам безплатна разходка из Виена точно по времето на коледният пазар, греяното вино и известните светлини. Този пост дори съм го планирал да го пусна онлайн, по времето когато ще си обядвам в бизнес ложата на Austrian Airlines на летище Виена(фук!). Билета не беше най-евтиният, с цели 10 евро по-скъп от алтернативата, която щеше да ме прибере в България, много по-бързо и по-рано. Но за себе си прецених, че мини коледна разходка из Виена си заслужава 10-те евро. Намирането на най-подходящ билет обаче изисква време, усилия и себеотдаване, което малко външни хора искат да дадат при положение, че могат да ви вземат парите, да приберат комисионната и да ви изгонят през вратата за 5 минути. За това е и гореспоменатата автомонтьорската аналогия – офлайн агентите могат да са истински съкровища, но само ако си обичат работата и биха изтърбушили GDS-a с хастара навън за да намерят най-подходящото за вас.

Едва почесвам повърхността и за да съм напълно изчерпателен трябва да изпиша поне още няколко страници, но и това ще стане със времето. Защо удобството е по-важно, а понякога и по рентабилно от цената? Защо уебсайтовете на авиокомпаниите са добър избор, но често не най-добрият? Информацията тук е за традиционните превозвачи, ами за нискотарифните?

Темата е наистина необятна, запретваме ръкави съвсем скоро и започваме със въведение в ITA Software. Не сменяйте канала.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

39 thoughts on “Евтини самолетни билети – що е то?

  1. Йеееее Травелосити. Те са главния спонсор на Амейзинг рейс от доста сезони и много ме кефят, като идол на Шоуто :)

    1. Място за симпатии няма, който предложи най-ниската цена – той печели :) Разликите между тримата големи генерално са символични

  2. Тука си говорим само за някви сложни хави, нали? Щото аз с тея онлайн агенти не схващам нещо хавите, досат малко съм пътувал, но винаги просто съм ползвал сайта на авиокомпанията с мисълта, че тва е най-лесния възможен начин…

    1. Сайта на авиокомпанията е солиден, стабилен избор, но не винаги правилният. Възможно е най-подходящата опция да е комбинация от авиокомпании – отиване с Луфтханза, връщане с Аустриан примерно.

      Сравняваш orbitz.com, expedia.de(за да не те цакат с кредитната карта при превалутиране, в .de цените са в евро а и се случва да има разлики), expedia.com(щото чат пат превалутирането е оферта:) със сайта на компанията и общо взето си свиркаш.

      Иначе като събера всичката информация ще го напиша по-сбито и прегледно със препратки към отделните статии за всеки един детайл.

      1. Поздравления за сайта!
        Рядко давам одобрение и похвали, но ти ги печелиш на 100 % (не че е важно :) )
        По същество, да питам – мнение, анализ и т.н. за http://www.airtickets24.com
        За себе си съм решила, че това е най-добрата търсачка от БГ за чужбина (тепърва ще изследвам ITA Software), но заради необмислен ход с еднопосочен билет, нещата ги извъртях така, че са ми важни полетите към БГ.

        Сайтовете на авиокомпаниите не искам да коментирам изобщо – даже вече не ги поглеждам. Докарват ги до двойно по-скъпи билети за конкретен полет.

        1. Важно е важно е, на одобрение и похвали работя :))

          airtickets24 не съм ги ползвал, но със сигурност недей да изпадаш в абсолютни твърдения от рода на: най-добрата търсачка, сайтовете винаги са двойно по-скъпи и т.н. За съжаление не е перфектна наука това и няма подход, който абсолютно винаги да дава точният резултат. Мисля, че airtickets24 начислява такса за издаване, което означава че на теория същият полет би трябвало да може да се намери другаде по-евтино.

          Колкото до сайтовете на авиокомпаниите – някой път може да са по-евтини, друг път по-скъпи. Луфтханса са от тези, които често си играят със цените достъпни от техният сайт и другите канали и може да видиш примери и в двете крайности.

          1. Не изпадам в твърдения никакви, затова и написах, че съм го решила за себе си. Те дават винаги крайна цена, в която е включена таксата обслужване (не че разбирам другите такси какви са), което много ме устройва. В други сайтове таксата ми идваше като неприsurprise в момента на плащане – дребничките буквички… кой да ги чете.

            За полети на Bulgaria air нямат такса, но пък не ме устройват, ако не са купени поне 4 месеца по-рано (например за полетите, които ме интересуват в момента тяхната цена е 400+ евро, а с прекачане има и под 200).

            А иначе точно Луфтханза имах предвид като споменах сайтовете на авиокомпаниите. При Bulgaria air е още по-страшно.

            1. Това, че е включено всичко в цената е добре, но не значи че е най-евтиното възможно. Направих си кратък експеримент, полет Атина – Виена 7-10 март през airtickets24.com, expedia.de и expedia.com.

              airticket24: най-ниска цена 252.78 евро.
              expedia.de: най-ниска цена 243 евро. За отбелязване, е че тази цена е за комбинации които airticket24 въобще пропуска. Абсолютно същите полети в expedia.de са 249 евро, главно благодарение на това че експедиа имат 3 евро service fee, срещу 7 на airticket24.
              expedia.com: най-евтиното е 321 долара, което при текущ обменен курс е 239 евро. Като се добави таксата за превалутиране ще наближи цената на expedia.de.

              Та очевидно в случая airticket24 губи, което и имах предвид като казах да не се доверяваме само на един източник. При други варианти сигурно пък ще е обратното. Но тази такса от 7 евро, която airticket24 добавя почти сигурно означава, че същия билет може да се намери по-евтино някъде и без да се плащат 7-те евро.

              Колкото до сайтовете на компаниите – ситуацията е подобна. Може да са по-евтини, може да са по-скъпи, никога не знаеш кога какво ще ти се падне.

  3. Честита Нова година на всички пътешественици!
    Сега по темата-ползването на сайта на съответната авиокомпания не винаги дава най-изгодните цени. Нещо повече имам два случая с Луфтханза, където цената за един и същи полет на сайта беше почти два пъти по-висока. Първият път София-Мюнхен 493 евро, а го купих за 242, вторият път София-Берлин-290, а го купих за 179. Така че внимание с цените!

    1. Абсолютно е така. Причината е че авиокомпаниите обичат да си играят със класовете, които пускат по различните канали. Случва се евтините да са валидни само онлайн на техният сайт, случва се и най-евтините да са през друг сайт. Общо взето твърда методология няма, просто трябва да се проверяват максимално много източници.

      Ще стигнем и до там :)

  4. Промоция на WizzAir по случай Новата година: 20% отстъпка за всеки полет, ако резервирате до края на днешния ден (5 януари).

    Засърбяха ме пръстите за един Мадрид, честно да си призная :)

    1. Ще му измислим мястото на промоциите, скоро се надявам. Ма така в някакъв коментар на двуседмичен пост ползата е леко отрицателна :) Иначе за Мадрид са ми казвали, че е скучно, Барселона е друга работа…както и във футбола :)

      1. Сори, не му намерих по-подходящо място в сайта. Свикнал съм да споделям подобни оферти, след като знам аз самият на какви безумни места съм попадал на такива.
        Тръквай клонЯ без да се замисляш ;)

  5. Предлагам да откриеш раздел с куриози и майтапи от пътническия въздушен транспорт. Историята с пудинговия пич е страхотна за начало, към нея мисля, че смело можеш да добавиш легендарния бас между сър Ричард Брансън и собственика на Air Asia, идеята на Ryanair да пуснат полети с правостоящи, също така легендарните диалози между пилоти и техници в Qantas… Ако ти се занимава, пиши нещо за легендите – “Конкорд”, ТУ144 (не бъркам, за руснаците е със статус на легенда, нали?), можеш да организираш конкурс за най-живописно оцветен самолет (с доказано авторски снимки), баси, радвам се като малко дете на тия аерохроники :)))

  6. Поздравления, много добър блог! Имаш ли мнение за airport.bg?
    Поздрави!

    1. Поредния сайт, който удри доста по-висока комисионна от нормалното. При това при моя тест незнайно защо беше добавена в основната тарифа въпросната комисионна. С две думи да се избягва, освен ако наистина въпросните полети не излизат никъде другаде.

  7. Някъде прочетох, че Емиратес предлагат безплатен стопер, ако летиш с тях с прикачване през Дубай за 96 часа. Знаеш ли как точно трябва да резервирам за да се възползвам?

    1. Точно не съм я ползвал процедурата, но Emirates имат българско представителство, може тях да питаш директно за най-лесно:
      Address
      Concorde International
      1st Floor
      44, Vitosha Boulevard
      1000 Sofia
      Bulgaria
      Telephone +359 2 933 1066
      Fax +359 2 933 1040

      Цялата необходима информация я има и в сайта им:
      http://www.emirates.com/english/destinations_offers/dubai_stopovers/how_to_plan/terms_and_conditions.aspx

      Не съм сигурен, до колко е винаги безплатно спирането, трябва да се провери в съответната тарифа, в правилата и обикновено тези неща са отбелязани.

      1. Престой по-дълъг от 24 часа в междинно летище, понякога условията на билетите го позволяват или безплатно или срещу такса.

  8. Не можах да измисля по-добро място да попитам, макар че не е баш по темата.
    Искам да пътувам от А до С, но нямам директен полет и се налага да прекачвам в В.
    Не ми е изгодно (часово) да купя билет по дестинацията А-В-С и купувам два билета: А-В (с една авиокомпания)и В-С. (В и С са в една държава, вътрешен полет, най-вероятно с друга авиокомпания)

    Въпросът ми е: Какво се случва с багажа – трябва ли като пристигна на летище В да го взема и пак да го чекирам или може преди първия полет да ми го чекират от А до С?
    Изобщо разбира ли се какво питам? :)

    1. Разбира се :)

      Трябва да го вземеш и пак да го чекираш, служителката в А може да няма достъп до твоя билет за B-C, за това и не може да го чекира директно до C. Ако бяха на една авиокомпания на теория е възможно, но при 2 различни шанса е близък до 0. Дано си оставяш доста място между двата полета, защото ако първият закъснее вторият няма да те чака.

  9. Благодаря ти!
    Току-що ми обясниха (човек с опит на летище, но не на чек-ин), че всички авиокомпании ползват системата AMADEUS за чек-ин на пътници и вероятността да НЕ ми чекират багажа клони към 0, но все пак би могло.
    Така че съм на изходна позиция, докато получа и трето мнение.

    1. Оооо, не всички ползват Амадеус. Особено ако е нискотарифна авиокомпанията си има абсолютно собствена система. Подозирам и че е и въпрос на сигурност със един билет да ти пращат багажа нанякъде, без да има гаранция, че някой ще лети с този багаж. Ако цитираш авиокомпаниите и машрута ще е далеч по-лесно.

  10. Все още е само идея, но засега най-добрата (от една седмица ровя)
    София – Лондон (LHR) с България Еър
    Лондон (LHR) – Единбург с Virgin Atlantic

    1. OK, поразрових се малко за информация и отговоря е както се предполага – ЗАВИСИ :) Изглежда, че предишни години не е било проблем, но в последната има масова смяна на политиката на повечето авиокомпании да пускат багаж само до края на билета с тях. Някой не го позволяват за втори билет, други го позволяват за определени партньори, трети само за членове на същия алианс. За капак на всичко може авиокомпаниите да имат договореност да прехвърлят пътници, но не и багажи, та става изключително сложно.

      Най-добрата опция е да звъннеш на България Ер и да ги питаш как стои въпроса при тях. За съжаление за тях не мога да изровя информация в интернет. Но с две думи: категоричен отговор няма и всичко зависи от конкретната ситуация.

  11. Всъщност ми казваш, че от първата авиокомпания зависи дали ще го пусне до крайната цел?!
    А аз си мислех, че е въпрос на само на софтуер и споразумения.
    Идеята трайно е в главата ми вече, защото засега не намирам по-добри цени и часове за вътрешния полет от Virgin. Мисля, че ме устройва дори с взимане на багажа. Но ако мога да го избегна…

    1. Да, и то не само от първата авиокомпания ми изглежда и от настроенията на служителя зад гишето. Срещнах мнения, как примерно в Париж Air France го правят, но от други летища не. Рискувай, в крайна сметка може да се наложи да търкаляш куфара из Хийтроу, но след като нямаш друг вариант така и така… Може да звъннеш на БГ еър да ги попиташ предварително де, но изглежда материята е такава, че никой не може да ти даде абсолютен отговор освен служителя на гишето по време на чекин.

  12. Здравей,
    Имаш добри попадения и предположения, но пропускаш особено важни моменти при закупуването на самолетни билети. Твоята теория е вярна само за директни полети или такива при които няма “Open jaw” сегменти. Има доста трикове за намаляване на цената особено при еднопосочни билети, които не можеш да намериш с търсачките. Също така пропускаш особено важния момент, че има агенции, които имат уговорени по-ниски цени с определени авиокомпании. Повечето сайтове имат комисионна не по-малка от туристическите агенции, да не говорим, че с удоволствие ти взимат такса за това, че плащаш с кредитна карта. Също така ти желая успех, когато полета ти се отмени няколко дни преди пътуването и трябва да звъниш на онлайн агенцията, които ти взимат по евро на минута. Не бързай да оплюваш туристическите агенции, защото могат да ти спестят ако не много пари, поне много време и ядове.

    1. Чакай, че ми стана сложно. Статията е далече от това да е изчерпателен наръчник за търсене и купуване на самолетни билети, такъв са по-скоро останалите ми постове за ITA, Подходящите сайтове и т.н. Там пише и за Open Jaw билетите и за всичко. За триковете с еднопосочни билети ще ми е интересно да ги чуя. Еднопосочните билети обикновено са на ултра криви цени, и единствения начин да им свалиш цената е да ги комбинираш с връщане по много ниска тарифа много напред във времето, връщане което да “забравиш” да използваш.

      За агенциите, които имат уговорени по-ниски цени е градска легенда, която я чувам не знам си колко пъти, но на практика не съм я видял. В световен мащаб може и да има такива агенции, но нашият пазар е толкова малък, че не ми обяснявай как ХХХ Турс предлага билети до Виена с полетите на Austrian за по-ниски цени заради закупен обем. Не говорим за чартърни полети тук, държа да отбележа.

      Ами зависи как си подбираш сайтовете, ако някой има комисионна колкото на офлайн агенция, просто си намирам друг. Посочените американски в поста нямат нито такса кредитна карта, нито високи комисионни. Изброил съм и други в специалният ми пост за резервационните сайтове.

      Пореден мит, че офлайн агента може да направи нещо повече от онлайн такъв при отменен полет. В 90% от случаите ще те пренасочат към авиокомпанията да се оправяш сам, което всъщност е най-добрият вариант, защото ти директно с авиокомпанията най-добре може да се разбереш като си знаеш изискванията и ограниченията за евентуална смяна на датата! В останалите 10% може да решат да го направят вместо теб, но това са адски малък процент от общото и моята лична статистика показва, че плащането на тая привилегия не си заслужава. А и много агенти таксуват подобни услуги допълнително!

      Доста странна математика е да платиш 20 евро отгоре на билет за да пестиш от импулсен телефон евро на минута на онлайн агентите. Наскоро я правих тая груба сметка – купил съм за себе си и за приятели около 200 билета. За тия години ми се е налагало да се свързвам с онлайн сайта само веднъж, когато имах промяна в полета, с която не бях съгласен и си исках парите обратно. Ако за всички тия полети бях ползвал офлайн агенти да ми спестят ядове щях да съм дал 3000-4000 евро отгоре. Много обичат да преекспонират офлайн агентите ползата си, но в днешно време покупката и всякакви други екстри покрай самолетния билет е много изчистен процес и няма нужда от излишни посредници. Пък ако някой има бол пари и си мисли, че плаща за спокойствие и липса на ядове нека види кои са тези, които си взеха първи парите от Малев и кои са тези, които още чакат съдебните дела по фалита. Едните си купиха билети сами с кредитна карта, другите са клиенти на агенции, сам познай кои чакат и кои си взеха парите.

  13. Аз видях офис на бул. Васил Левски 35, добре ли е от там да се купи билет или излиза по-скъпо?

    1. Със сигурност покупката в офис ще излезе по-скъпо от покупката онлайн, в офисите таксите са по-високи. Отделен е и въпроса дали служителите в офиса ще са компетентни и ще заслужат по-високата си такса. По принцип ако ще купувате прост двупосочен билет, няма реална причина да изберете офис. Силата на истински компетентните агенти е ако търсиш сложен билет, например нещо околосветско. Но за билет от типа на София – Виена – София няма никакъв смисъл да плащаш таксите на жив агент.

      1. Благодаря за отговора, само, аз имам страх от онлайн, може би защото не съм купувала така, мерси

  14. Здравейте, може ли някой да ми даде повече инфо за директен полет от София до Единбург /УК – Шотландия/. Искам да пътувам на 01-02,01,2015, като най-напред мислех от София до Лондон и после Лондон – Единбург, но евтините цени за Единбург вече са изчерпани, а не ми се стои 1 ден в Лондон. Намерих директен полет София – Единбург на
    Turkish Airlines и молбата ми е ако някой има някакво инфо за този полет да ми го сподели. Благодаря предварително.

  15. Здравейте! Искам да пътувам с Ryanair през октомври. Цената на билет София- Мадрид- София е наистина впечатляващо ниска!Знае ли някой има ли скрити уловки при закупуването онлайн на билета, допълнителни/неочаквани и нежелани/ такси, които се заплащат в деня на полета, и други някакви незнайни капани. Кое всъщност е за сметка на ниската цена на билета?

    1. Няма скрити капани, добре дошъл в модерната ера на авиацията :) Темата за това как може да е толкова ниска цената е изключително дълга, но с две думи няма от какво да се притесняваш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *